روغن ترمز زرد و آبی
روغن ترمزها دارای انواع گوناگونی هستند که در بستهبندیهای مختلفی نیز عرضه میشوند. روغن ترمزها با استاندارد DOT دستهبندی شدهاند که از pe-dot شروع شده و با DOT2 ادامه پیدا کرده و نهایتا به DOT 5.1 ختم میشود. این در حالی است که DOT 3 و DOT4 و DOT 5.1 از نوع پایه گلیکولی هستند و از پرمصرفترین روغن ترمزها در بین خودروهای سواری شناخته میشوند. روغن ترمز DOT 3 زردرنگ بوده و این در حالی است که روغن ترمز DOT 4 آبیرنگ است و از آنجایی که سیستمهای ترمز خودروها متناسب با یک روغن ترمز طراحی شده است، نمیتوان از یکی به جای دیگری استفاده کرد و از همه مهمتر اینکه نباید این دو نوع روغن ترمز را در یک سیستم ترمز با هم مخلوط کرد. هر چند دلیل خاصی برای استفاده از یک روغن ترمز به جای دیگری گفته نشده است و حتی برخی از افراد کارشناس، تعویض روغن ترمز از یک نوع به نوع دیگر را به شرط تخلیه کامل سیستم و پرکردن دوباره و کامل با نوع دیگر، مشکلی نمیدانند اما برخی نیز عدم سازگاری لاستیکهای نشتبندی و آببندهای موجود در سیستم را با یک روغن ترمز دیگر از دلایل عدم تعویض نوع روغن ترمز میدانند که ممکن است منجر به خوردگی و فرسودگی آنها شود.
نقطه جوش روغن ترمز DOT 3 در حدود ۲۰۵ درجه سانتیگراد است و این فاکتور برای روغن ترمز DOT 4 در حدود ۲۳۰ درجه سانتیگراد خواهد بود. این در حالی است که اگر رطوبت به این دو روغن ترمز وارد شود، نقطه جوش آنها به ترتیب به ۱۴۰ و ۱۵۰ درجه سانتیگراد کاهش پیدا خواهد کرد.
در این حالت خواهد بود که ممکن است ترمز در استفادههای سنگین پیاپی در یک مسیر طولانی به مرور کارایی خود را به خاطر گرمشدن قسمتهای مختلف ترمز و انتقال حرارت بیشتر به روغن ترمز، بهراحتی از دست دهد و در زمان فشردن پدال، فشار لازم در پشت پیستونهای ترمز ایجاد نشود و در نتیجه کارایی این بخش بسیار حساس و مهم به طور محسوسی افت کند. شاید جالب باشد که این میزان کاهش نقطه جوش برای ۳.۷ درصد رطوبتزدگی در روغن ترمز تعیین شده و این در حالی است که بسیاری از خودروهای در حال تردد در حدود ۷ تا ۸ درصد رطوبت درون روغن ترمز خود دارند.